Pyszne strucle z drożdżowego ciasta pełnego bakali z marcepanem w środku.
Składniki:(na 3 małe strucle)
Ciasto:
250 g mąki pszennej
40 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
10 g drożdży świeżych ( na zaczyn: 1 łyżka cukru, 1/4 szkl ciepłego mleka, 1,5 łyżki mąki)
1 jajko
75 ml mleka
75 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
Bakalie:
100 g rodzynek
25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
skórka starta z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta białego pieprzu
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki rumu
+ 200 g masy marcepanowej
80 g roztopionego masła
cukier puder
Bakalie mieszamy z przyprawami, zalewamy rumem i odstawiamy na 1 h.
Z drożdży przygotować zaczyn (instrukcja) i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Gotowy zaczyn wymieszać z resztą składników na ciasto i wyrobić elastyczne ciasto. Pozostawić pod przykryciem na ok 2 h.
Po wyrośnięciu ciasto wymieszać z bakaliami. Podzielić na 3 części i rozwałkować na grubość ok 2 cm. Na każdej części w środku położyć wałeczek marcepanu, strucle zwinąć. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut.
Po upieczeniu od razu posmarować strucle masłem – musimy zużyć całe masło. Na koniec posypujemy dość obficie cukrem pudrem.
Strucle przechowywać szczelnie zamkniętą bo traci świeżość !
Smacznego!
2 Responses
Jakie ładne 🙂 Nigdy ich jeszcze nie próbowałam 🙂
Polecam są pyszne i u mnie na Święta obowiązkowo muszą być 😉