Mini sernik dyniowy

sernik dyniowy

Jak wiadomo najlepsze serniki wychodzą gdy pieczemy je w kąpieli wodnej. Jeżeli ktoś z was jeszcze nie próbował to polecam wypróbować na tym przepisie, nic nie ma prawa się tu nie udać. Musimy tylko mieć szczelną formę, żeby woda nie dostała się do środka. Polecam formy firmy Kaiser, mają inne zapięcie niż tradycyjne formy i dzięki temu są bardzo szczelne. Dokładny opis form firmy Kaiser znajdziecie w mojej recenzji. Formy firmy Kaiser możecie zakupić w sklepie internetowym Redcoon. Inspiracja.

Składniki:
Spód:
125 g ciasteczek amaretti
40 g masła
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
Masa serowa:
400 g twarogu na serniki
125 g serka mascaropne
2 małe jajka
2 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki mąki pszennej
100 g cukru
200 g purre z dyni (jak przygotować purre na początku przepisu)
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Do dekoracji:
60 ml kremówki
1 łyżka cukru pudru

Dynię myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w blasze do pieczenia, zakrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni do czasu aż zupełnie zmięknie. Studzimy i miksujemy na gładkie purre.

Składniki na spód przekładamy do misy blendera i miksujemy na masę o konsystencji mokrego piasku. Mini formę do pieczenia wykładamy pergaminem, a następnie wykładamy ciasteczkami dno i boki do połowy wysokości. Chłodzimy 30 minut w lodówce.

 sernik-dyniowy-spod

Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do misy miksera i miksujemy ze sobą do powstania jednolitej masy. Przekładamy masę serową na schłodzony spód.

Tortownicę zabezpieczamy dodatkowo folią aluminiową, ponieważ sernik piec będziemy w kąpieli wodnej.
Do naczynia żaroodpornego nalewamy wody, wstawiamy do niego zabezpieczoną folią tortownicę i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy ok 1,5 h w 150 stopniach.
Studzimy przy uchylonym piekarniku.
Na gotowy sernik wykładamy ubitą z cukrem pudrem śmietanę kremówkę.
Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

4 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search