Małe cytrynowe serniczki, które przygotujesz szybko i łatwo, polecam na imprezę zamiast ciasta.
Składniki:
Spód:
3/4 szkl pokruszonych ciasteczek
1 łyżka brązowego cukru
3 łyżki roztopionego masła
Masa:
350 g twarogu na sernik
1/2 szkl cukru
1/4 szkl śmietany
1 łyżka otartej skórki z cytryny
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki soku z cytryny
Pokruszone ciasteczka mieszamy z roztopionym masłem i brązowym cukrem. Ser miksujemy z cukrem, śmietaną, jajkami, ekstraktem i sokiem z cytryny oraz otartą skórką. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Na dno papilotek wykładamy po trochę masy z ciasteczek, następnie wykładamy masę serową. Serniczki pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!