Menu+

Mini kopytak z sosem z kurek

Opublikowano 14 września, 2013 w Dania główne, Jesień



kopytka z sosem z kurek

Mini kopytka i sos z samych kurek, bez cebulki, żeby czuć było intensywnie smak grzybków.

Składniki:
Kopytka:
500 g ugotowanych ziemniaków
100 mąki pszennej, 80 g mąki ziemniaczanej ( proporcje mąki mogą się zmienić w zależności od rodzaju ziemniaków )
1 jajko
sól, pieprz
Sos:
600 g kurek
200 ml śmietany 30 %
odrobina mąki

Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Ziemniaczaną masę mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną, jajkiem, solą i  pieprzem. Dodajemy tyle mąki by powstało zwarte ciasto, ale nie za twarde. Stolnice oprószamy mąką i rolujemy na niej ciasto w cienki walec. Kroimy na kopytka. Wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy do wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przelewamy zimną wodą. Rozkładamy na tacy, by podeschły.

Kurki siekamy na małe kawałki i wrzucamy na patelnię, podsmażamy aż puszczą soki. Oprószamy je mąką i mieszamy. Dodajemy śmietankę. Gotujemy aż sos zgęstnieje.

Kopytka podsmażamy przed podaniem i polewamy sosem z kurek.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. Uwielbiam sos z kurek! W takim połączeniu musi być pyszne…
    Dziękuję za dołączenie do akcji 🙂 Pozdrawiam:)

    • Dziękuje i pozdrawiam 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *