Miks warzywny na zimę
Miks warzyw, czyli trochę lata zamknięte w słoiku na zimę. Tak naprawdę możemy tu zrobić dużo różnych warzyw, ja wybrałam akurat takie. Nie ma to jak domowe przetwory na zimę.
Składniki:
marchewka
kalafior
ogórki
papryka
patisony
czosnek
cebulka
świeży koper z baldachimami
Zalewa (na ok 5 słoików):
7,5 szkl wody
1,5 szkl octu 10%
18 łyżeczek cukru
2 łyżki soli
W słoikach układamy na dnie baldachimy kopru i czosnek pocięty w plasterki, następnie cebulę pokrojoną w plastry i marchew pokrojoną w plastry. Kolejne będą ogórki i kalafior oraz patisony. Na wierzch papryka.
Składniki zalewy mieszamy dokładnie i doprowadzamy do wrzenia, odrazu zalewamy przygotowane w słoikach miksy.
Pasteryzujemy słoiki na mokro ok 20 minut.
Smacznego!