Tradycyjne mielone z pikantną nutą, podane na chlebku z liściem zielonej sałaty i ze słodkimi karmelizowanymi pomidorkami.
Składniki:
500 g mięsa mielonego
1/2 czerwonej cebulki
1 ząbek czosnku
1 łyżka bułki tartej lub więcej
1 jajko
2 łyżki wody gazowanej
1 łyżka oleju wielkopolskiego z chilli
1 łyżka musztardy rosyjskiej
sól, pieprz
Kilka kromek chleba
10-15 pomidorków koktajlowych
2 łyżki cukru
kilka liści zielonej sałaty
+ olej wielkopolski rzepakowy do smażenia
Cebulkę i czosnek drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Odstawiamy do przestygnięcia. Po tym czasie mieszamy z mięsem mielonym, dodajemy jajko, wodę gazowaną ( to spulchni kotleciki), bułkę tartą i musztardę, doprawiamy solą, pieprzem i olejem wielkopolskim z chilli. Masę dobrze wyrabiamy, formujemy kotleciki i smażymy na złoto z obu stron.
Pomidorki karmelizujemy z cukrem na patelni.
Na kromki chleba kładziemy po liściu sałaty, na to kotlecik i karmelizowane pomidorki – zajadamy .
Smacznego!
#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski