Menu+

Mazurek z marcepanowo – truflowy

Opublikowano 2 kwietnia, 2021 w Inne



Pyszny i bardzo słodki mazurek, coś dla wielbicieli porządnych słodkości. Inspiracja.

Składniki:
Ciasto:
350 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
200 g masła
100 g cukru
1 żółtko
Marcepanowa rozetka:
200 g masy marcepanowej
1 białko
10 ml likieru Amaretto
Masa truflowa:
250 g gorzkiej czekolady
150 g śmietany kremówki
50 g cukru pudru
25 g masła
2-3 łyżki likieru Amaretto
+ bakalie do dekoracji

Ze składników na ciasto zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na ok. 1 h do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Uformować jajko i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu przestudzić.
Masę marcepanową utrzeć z białkiem i likierem na jednolitą masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Wycisnąć marcepan dookoła jajka i zapiec w pierniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut. Ponownie ostudzić całość.

W tym czasie czekoladę połamać na mniejsze kawałki. W rondelku rozgrzać śmietankę dodać cukier i doprowadzić prawie do wrzenia. Gorącą`śmietanką zalać połamaną czekoladę i wymieszać. Gdy czekolada się rozpuści dodać masło oraz likier, wymieszać. Masę wyłożyć na mazurkowy spód i ozdobić bakaliami.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *