Mazurek z dżemem jagodowym i bezą na wierzchu. Inspiracja Smaki Życia
Składniki:
Ciasto:
180 g mąki
40 g cukru
80 g masła
1 jajko
szczypta soli
+
dżem jagodowy
płatki migdałowe
skórka pomarańczowa
2 białka
2 łyżki cukru pudru
czekoladowe jajeczka do ozdoby
Ze podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy na minimum 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy, wycinamy koło z pozostałego ciasta robimy wałeczek do okoła, nakłuwamy widelcem spód. Ciasto pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i smarujemy wierzch dżemem jagodowym, wkładamy jeszcze na 8 minut do piekarnika.
W tym czasie ubijamy białka z 2 łyżkami cukru pudru na sztywną masę. Po 8 minutach pieczenia na dżem dajemy trochę płatków migdałowych i skórki pomarańczowej, na wierzchu rozprowadzamy masę z białek, posypujemy pozostałymi płatkami migdałowymi i ponownie wstawiamy na 25 minut do piekarnika.
Po upieczeniu studzimy i dekorujemy jajeczkami i ewentualnie czekoladą.
Smacznego!