Menu+

Mazurek lukrowany

Opublikowano 2 kwietnia, 2021 w Inne



Jak zobaczyłam ten mazurek, od razu musiałam go zrobić, jest przepiękny i bardzo smaczny. Inspiracja

Składniki:
Ciasto:
100 g masła
300 g maki pszennej
100 g cukru pudru
100 g miodu
2 żółtka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki suszonego imbiru
Masa do przełożenia:
1 słoiczek powideł śliwkowych
10 suszonych śliwek
50 g orzechów włoskich
50 g czekolady gorzkiej
Na wierzch:
1 białko
250 g cukru pudru
2- 3 łyżki soku z cytryny
barwniki spożywcze

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść za pomocą miksera lub rąk 😉 Włożyć w folię i do lodówki ok. 1 h. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wyciąć dwa takie same jajka, najlepiej z pomocą szablonu. Pieczemy w 180 stopniach ok. 10 minut. Po upieczeniu całkowicie studzimy.

Przygotowujemy masę do przełożenia. Śliwki i orzechy drobno siekamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Konfiturę śliwkową mieszamy z roztopioną czekoladą, śliwkami i orzechami. Tak przygotowaną masą przekładamy upieczone spody. Dociskamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania lukru.

Białko ubić na sztywno z połową cukru pudru, następnie dodać sok z cytryny i resztę cukru. Ucierać aż powstanie gesty i lśniący lukier. Lukier dzielimy na części i farbujemy na potrzebne kolory. Ozdabiamy mazurka i odstawiamy, by lukier zastygł.

Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *