Mazurek to chyba jedyne ciasto na które jest tyle przepisów i pomysłów, dla mnie tradycyjny mazurek koniecznie musi mieć kruche ciasto. Ten mazurek w wersji ajerkoniakiem i dżemem z czarnej porzeczki. Przepis z moich wypieków.
Składniki:
Ciasto kruche:
175 g mąki
25 g cukru pudru
100 g zimnego masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
Krem:
125 ml kremówki
125 ml ajerkoniaku
3,5 łyżeczki żelatyny
+
2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
Na papierze do pieczenia rysujemy jajko i wycinamy by mieć szablon.
Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy na 1h do lodówki. Po tym czasie rozwałkujemy ciasto na grubość około 3-4 mm. Przyłożyć szablon i wyciąć jajko. Z pozostałego ciasta powycinać foremką stokrotki i poprzyklejać (najlepiej za pomocą rozmąconego białka) na około jajka. Ciasto przed pieczeniem ponakłuwać widelcem i piec około 15 minut w 200 stopniach. Studzimy.
Przygotowujemy masę – żelatynę zalewamy wodą do przykrycia i pozostawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy w mikrofalówce (tak by się nie zagotowała). Śmietanę podgrzewamy w rondelku prawie do zagotowania, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy dokładnie i dodajemy również ajerkoniak, mieszamy, odstawiamy żeby masa przestygła. Ciasto smarujemy dżemem porzeczkowym i zalewamy masą z ajerkoniakiem. Ozdabiamy mazurek wedle uznania, ja ozdobiłam czekoladą i lukrem.
Smacznego!