Bardzo efektowne danie, które podać możemy na co dzień i od świata, a ziemniaczane róże mają wspaniale chrupiące płatki.
Składniki( 2 osoby):
2 sznycle z indyka
1 łyżka musztardy miodowej
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżka świeżego posiekanego estragonu
sól,pieprz
4 duże ziemniaki
słodka papryka w proszku
olej rzepakowy do smarowania formy
Dzień wcześniej sznycle z indyka nakrawamy tak by zapleść z nich warkoczyki, ale jeszcze ich nie zaplatamy .W miseczce mieszamy olej rzepakowy, musztardę, posiekany estragon i doprawiamy solą oraz pieprzem. W marynacie obtaczamy pokrojonego indyka i wtedy zaplatamy z niego warkoczyki, na końcu spinamy wykałaczką. Tak przygotowane wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Formę na muffinki smarujemy olejem i układamy w niej plasterki ziemniaków na kształt róży. Posypujemy wierzch solą i sporą ilością papryki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
W tym czasie warkocze z indyka również przekładamy do brytfanki posmarowanej lekko olejem rzepakowym i wstawiamy do piekarnika, na początku pieczemy pod przykryciem, pod koniec zdejmujemy nakrycie.
Indyka pieczemy ok 30 minut, a ziemniaczki ok 1h.
Podajemy warkocze z ziemniaczanymi różami i ulubioną sałatką.
Smacznego!
„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego na co dzień i od święta używajmy go w naszej kuchni”
6 Responses
Świetnie wyglądają te różyczki
Dziekuję 😉
Świetny sposób podania, i na pewno pyszne 🙂
Dziękuje pyszne pyszne polecam
Róże mnie zachwyciły, świetny pomysł!
Są też smakowite jak chipsy, tylko takie domowe i zdrowe ;p