Marynowane w oleju rzepakowym warkocze z indyka z ziemniaczanymi różami

 wakrocze-z-indyka-z-ziemniaczanymi-rozami

Bardzo efektowne danie, które podać możemy na co dzień i od świata, a ziemniaczane róże mają wspaniale chrupiące płatki.

Składniki( 2 osoby):
2 sznycle z indyka
1 łyżka musztardy miodowej
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżka świeżego posiekanego estragonu
sól,pieprz
4 duże ziemniaki
słodka papryka w proszku
olej rzepakowy do smarowania formy

Dzień wcześniej sznycle z indyka nakrawamy tak by zapleść z nich warkoczyki, ale jeszcze ich nie zaplatamy .W miseczce mieszamy olej rzepakowy, musztardę, posiekany estragon i doprawiamy solą oraz pieprzem. W marynacie obtaczamy pokrojonego indyka i wtedy zaplatamy z niego warkoczyki, na końcu spinamy wykałaczką. Tak przygotowane wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Formę na muffinki smarujemy olejem i układamy w niej plasterki ziemniaków na kształt róży. Posypujemy wierzch solą i sporą ilością papryki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
W tym czasie warkocze z indyka również przekładamy do brytfanki posmarowanej lekko olejem rzepakowym i wstawiamy do piekarnika, na początku pieczemy pod przykryciem, pod koniec zdejmujemy nakrycie.
Indyka pieczemy ok 30 minut, a ziemniaczki ok 1h.
Podajemy warkocze z ziemniaczanymi różami i ulubioną sałatką.
Smacznego!

„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego na co dzień i od święta używajmy go w naszej kuchni”

Mogą Ci posmakować...

6 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search