Podawałam już jeden przepis na maliny do herbaty, ale myślę że ten będzie lepszy. Tutaj malinki są w całości, tam były rozdrobnione. Przepis dostałam od znajomej i próbuję ten.
Składniki:
maliny
cukier
Przepis jest banalny. Do słoiczka wsypujemy trochę cukru na dno, następnie układamy dość ciasno, ale tak żeby nie pognieść maliny, zasypujemy warstwą cukru, znów układamy maliny, zasypujemy cukrem i tak aż zapełnimy cały słoik. Ja robię to w małe słoiczki, żeby potem nie stały otwarte, jeżeli rodzina jest duża to lepiej robić w większe żeby każdemu było trochę malinek i syropu do herbaty. Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Stawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Może nie wygląda to fajnie bo maliny są do 3/4 wysokości słoiczka, gdy się je spasteryzuje, ale dzięki tamu mamy całe owoce zimą w pyszzznej herbatce.
Smacznego!
2 Responses
pyszności 🙂
Najlepszy i najprostszy sposób i jest wiadomo, że nigdy się nie popsuje ! Pyszności 🙂