Menu+

Maliny do herbaty II

Opublikowano 12 września, 2012 w Napoje, Przetwory



Podawałam już jeden przepis na maliny do herbaty, ale myślę że ten będzie lepszy.  Tutaj malinki są w całości, tam  były rozdrobnione. Przepis dostałam od znajomej i próbuję ten.

Składniki:
maliny
cukier

Przepis jest banalny. Do słoiczka wsypujemy trochę cukru na dno, następnie układamy dość ciasno, ale tak żeby nie pognieść maliny, zasypujemy warstwą cukru, znów układamy maliny, zasypujemy cukrem i tak aż zapełnimy cały słoik. Ja robię to w małe słoiczki, żeby potem nie stały otwarte, jeżeli rodzina jest duża to lepiej robić w większe żeby każdemu było trochę malinek i syropu do herbaty.  Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Stawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Może nie wygląda to fajnie bo maliny są do 3/4 wysokości słoiczka, gdy się je spasteryzuje, ale dzięki tamu mamy całe owoce zimą w pyszzznej herbatce.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. pyszności 🙂

  2. Najlepszy i najprostszy sposób i jest wiadomo, że nigdy się nie popsuje ! Pyszności 🙂

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *