Menu+

Malinowa rozkosz

Opublikowano 29 lipca, 2010 w Ciasta



Malinowa rozkosz

CIASTO :

  • 6 jajek
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 180 g cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 9 łyżek zimnej wody

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Dno blaszki (u mnie 32×20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Boki mają zostać suche.
Mąkę ziemniaczaną i pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, razem przesiewamy.
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli i stopniowo dodawaną wodą ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach, następnie dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy mikserem, aż cały cukier się rozpuści. Do tak ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i drewnianą łyżką delikatnie mieszamy, aby tylko składniki się połączyły, a piana zbytnio nie opadła.
Do przygotowanej formy wlewamy ciasto i pieczemy przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Następnie ciasto zostawiamy w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia, a gdy ostygnie przekroić go na dwa blaty.

DO NASĄCZENIA :

  • 1 szklanka wody rozrobionej z sokiem malinowym

KREM :

  • 2 kisiele malinowe
  • 250 g malin
  • 6 łyżek cukru
  • 400 ml wody
  • 250 g margaryny

W 150 ml wody rozprowadzamy kisiel na gładką masę. Pozostałą wodę (250 ml) zagotować z cukrem i malinami. Na wrzącą wodę wlać rozprowadzony kisiel i energicznie mieszać na małym ogniu, aż zgęstnieje i będzie gładki. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą tak by ściśle przylegała do kisielu i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Gdy kisiel jest już zimny to margarynę ucieramy na puszystą masę, następnie wciąż ucierają dodajemy po łyżce kisielu, miksujemy aż krem będzie gładki.

W blaszce w której piekliśmy ciasto zostawiamy jeden blat czekoladowy i nasączamy go połową wody z sokiem. Następnie wykładamy krem, równo rozprowadzamy i przykrywamy drugim blatem, który teraz nasączamy resztą wody z sokiem.

PIANKA CZEKOLADOWA :

  •  250 g serka mascarpone
  • 200 ml schłodzonej śmietany 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru kakaowego
  • 2 śmietan-fix

Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypując cukier puder i śmietan-fixy, miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji, następnie dodajemy po łyżce serka mascarpone i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Tak przygotowaną piankę wykładamy na przygotowane wcześniej ciasto. Wstawiamy do lodówki.

POLEWA :

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka margaryny

Na parze robimy polewę tzn. w małym garnku na dnie gotujemy wodę na wolnym ogniu, na garnek stawiamy szklaną miseczkę (tak by nie dotykała wody) do której wrzucamy czekoladę, mleko i masło,  mieszamy aż dokładnie wszystko się roztopi i połączy na gładką polewę.

Przygotowane ciasto za pomocą łyżki polewamy rozpuszczoną czekoladą tworząc pomazane wzorki  i odstawiamy w chłodne miejsce.

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *