Makowiec to podstawa świątecznych wypieków. Ja lubię jak jest w nim dużo bakalii i maku 😀 Polecam ten przepis. Inspiracja.
Składniki: ( na 3 makowce)
3 szkl mąki pszennej
180 ml letniego mleka
150 g masła
6 żółtek
45 g świeżych drożdży
6 łyżek cukru
1,5 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki rumu
16 g cukru waniliowego
Masa makowa:
500 g maku
250 g cukru
100 g rodzynek
59 g orzechów włoskich posiekanych
1 łyżka miodu
kilka kropli olejku migdałowego
odrobina cynamonu
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
+ kandyzowana skórka pomarańczowa lub mak do ozdoby
Drożdże rozpuszczamy z cukrem i mlekiem. Odstawiamy na 15 minut. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, dodając na koniec roztopione masło. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Mak zaparzamy w 500 ml wrzątku. Odstawiamy do ostygnięcia i mielimy dwukrotnie. Mieszamy z pozostałymi składnikami masy.
Ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części i każda rozwałkowujemy na prostokąt.
Na każdy wykładamy masę makową, zostawiając z każdej strony 3 cm margines. Zwijamy w roladę, podwijając boki do środka.
Każdą strucle zawijamy a papier do pieczenia, w taką tubę, nie zamykając boków.
Pieczemy 30 – 40 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy lukrem i skórką kandyzowaną lub makiem.
Smacznego!