Postanowiłam zrobić muszelki makaronowe z moim ulubionym farszem do naleśników, wyszło z tego ciekawe połączenie.
Składniki:
ok. 20 szt muszli makaronowych De Cecco
Farsz:
1 kg pieczarek
3 duże marchewki
5 średniej wielkości cebul
sól, pieprz
Do podania:
4 pomidory
pęczek szczypiorku
śmietana 18 %
Makaronowe muszle gotujemy 10 minut w osolonej wodzie.
Pieczarki obieramy ( lub nie jeżeli ktoś woli),marchewkę również. Cebulę siekamy w półplasterki i szklimy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu.
Pieczarki i marchewkę ścieramy na dużych oczkach.Dodajemy do cebulki, wszystko razem dusimy, aż farsz będzie miękki, a ewentualna woda wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
Przestudzony farsz nakładamy do muszelek. Układamy je w wysmarowanej masłem formie żaroodpornej i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.
Podajemy z drobno pokrojonymi pomidorami wymieszanymi ze śmietaną i posiekanym szczypiorkiem, doprawionymi solą i pieprzem.
Smacznego!