Kuchnia fusion to połączenie tradycyjnych kuchni z różnych części świata tak by powstało nowa kulinarna wariacja. Ja połączyłam w tym daniu 3 kuchnie. Kuchnię amerykańską – czyli słynny macaroni and cheese, kuchnię włoską – nawiązując do pizzy 4 sery i kuchnię polską – nawiązując do naszej polskiej drożdżowej baby. Nawiązałam także do kolorystyki makaronów Omnomnom kolorami serów.
Składniki:
400 g makaronu fusilli Omnomnom
100 g sera gouda basiron pesto (zielony)
100 g sera gouda basiron rossa (pomarańczowy)
100 g sera lazur z niebieską pleśnią (niebieski)
100 g sera pleśniowego z czosnkiem ( fioletowy)
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g śmietany 30 %
100 g śmietany 18 %
2 kopiaste łyżki mąki
50 g masła
+ masło i mąka do wysmarowania formy
odrobina oliwy
Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Do wody dodajemy trochę oliwy by się nie posklejał. Po ugotowaniu trzymamy odcedzony pod przykryciem by nie ostygł.
Sery ścieramy na tarce o drobnych oczkach, każdy do osobnego naczynia.
Cebulkę i czosnek szklimy na masełku, dodajemy mąkę i tworzymy zasmażkę. Dolewamy obie śmietany, mieszamy aż cała masa zgęstnieje, doprawiamy solą oraz pieprzem. Masę rozdzielamy i dodajemy do każdego z serów, mieszamy dokładnie.
Następnie do każdej mieszanki serowej dodajemy po porcji makaronu, dokładnie mieszamy tak by sos pokrył cały makaron.
Foremkę do babki z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
Wykładamy do niej każdy z makaronów, można pomieszać, ja dałam każdy oddzielnie, by bardziej widoczne były kolory.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Smacznego!
4 Responses
Oryginalny pomysł !
Dziękuję
Takiej babki jeszcze nie widziałam hehe jak widać z wszystkiego można zrobić babę ;D
Dokładnie, wiele zastosowań dla tej pani 😉