Przepyszne dietetyczne danie, posmakuje nawet tym co nie przepadają za szpinakiem, potwierdziłam 😉 Pamiętajcie, że szpinak to niezastąpione źródło żelaza. Inspiracja.
Składniki: (2 osoby)
1 pierś z kurczaka
100 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
100 g makaronu rurki skośne- Penne Rigate Arrighi
50 g serka naturalnego
100 g jogurtu naturalnego
2 łyżki posiekanej pietruszki
curry w proszku
sol,pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy w dość drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i curry. Podsmażamy na złoto na oliwie.
Szpinak siekamy i podsmażamy z czosnkiem aż zmięknie. Mieszamy z serkiem. Następnie z ugotowanym makaronem.
Jogurt naturalny mieszamy z pietruszką , doprawiamy lekko pieprzem.
Na talerz wykładamy makaron ze szpinakiem i kurczaka, polewamy lekko jogurtem z pietruszką.
Smacznego!