Makaron w sosie śmietanowym z klopsikami i brokułami, podany z chrupiącymi paskami boczku.
Składniki:
500 g mięsa mielonego
przyprawa do mięsa mielonego 1 jajko
2 łyżki bułki tartej
250 ml śmietanki 30 %
2 żółtka
sól, pieprz
natka pietruszki
1 cebula
kilka plastrów boczku
mąka
1/2 brokuła
300 g makaronu kokardki
Mięso mielone przyprawić, wyrobić z jajkiem i bułką tartą, uformować klopsiki. Obtaczać w mące i zrumienić na patelni.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
Brokuł podzielić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości.
Na patelni zrumienić plastry boczku na chrupko i odłożyć na bok. Na tej samej patelni zrumienić pokrojoną w kostkę cebulkę, zalać śmietanką wymieszaną z żółtkami, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, zagotować.
Makaron odcedzić i wrzucić do garnka, zalać sosem, dodać klopsiki i brokuły. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać chrupiącymi paskami boczku i posypać świeżą posiekaną pietruszką.
Smacznego!