Domowy sos myśliwski pełny smaków i aromatów, można go zrobić większą ilość i spokojnie jeść przez kilka dni, albo zawekować. Pasuje nie tylko do makaronu, ale i różnych mięs.
Składniki:
6-7 suszonych grzybów – najlepiej prawdziwki lub podgrzybki
100 g wędzonego boczku
1 duża cebula
1 ogórek kiszony
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
50 ml czerwonego wina – wytrawnego
masło
mąka
sól, pieprz
słodka i ostra papryka w proszku
+ makaron penne
Grzyby najlepiej zalać wrzątkiem i namoczyć na noc, jak nie to minimum 2 godziny. W tej samej wodzie następnie gotować ok 30 minut. Grzyby odcedzić, zachować wywar i posiekać.
Na patelni wytopić pokrojony w kosteczkę boczek, dodać posiekaną cebulkę i gdy się zeszkli zasmażyć z koncentratem pomidorowym. Oprószyć całość mąką i zalewać wywarem z grzybów, przesmażyć aż sos zgęstnieje i dodać posiekane grzyby i ogórek kiszony. Teraz dodajemy musztardę, doprawiamy solą, pieprzem i paprykami w proszku. Na koniec dolewamy wino i odparowujemy, aż nie będzie czuć alkoholu.
Makaron dotujemy al dente i mieszamy z odpowiednią dla siebie ilością sosu, to co zostanie można wykorzystać innym razem.
Smacznego!
Jedna odpowiedź
Uwielbiam takie sosy do makaronu! 🙂