Makaron z domowym sosem myśliwskim

Domowy sos myśliwski pełny smaków i aromatów, można go zrobić większą ilość i spokojnie jeść przez kilka dni, albo zawekować. Pasuje nie tylko do makaronu, ale i różnych mięs.

Składniki:
6-7 suszonych grzybów – najlepiej prawdziwki lub podgrzybki
100 g wędzonego boczku
1 duża cebula
1 ogórek kiszony
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
50 ml czerwonego wina – wytrawnego
masło
mąka
sól, pieprz
słodka i ostra papryka w proszku

+ makaron penne

Grzyby najlepiej zalać wrzątkiem i namoczyć na noc, jak nie to minimum 2 godziny. W tej samej wodzie następnie gotować ok 30 minut. Grzyby odcedzić, zachować wywar i posiekać.
Na patelni wytopić pokrojony w kosteczkę boczek, dodać posiekaną cebulkę i gdy się zeszkli zasmażyć z koncentratem pomidorowym. Oprószyć całość mąką i zalewać wywarem z grzybów, przesmażyć aż sos zgęstnieje i dodać posiekane grzyby i ogórek kiszony. Teraz dodajemy musztardę, doprawiamy solą, pieprzem i paprykami w proszku. Na koniec dolewamy wino i odparowujemy, aż nie będzie czuć alkoholu.

Makaron dotujemy al dente i mieszamy z odpowiednią dla siebie ilością sosu, to co zostanie można wykorzystać innym razem.

Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search