Pyszne i ładne ciasteczka, idealne na słodką przekąskę. Przepis Anny Olson z małymi zmianami.
Składniki: (na ok. 24 szt)
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki orzechów laskowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125 g masła + 2 łyżki
3 jajka
2 żółtka
2/3 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
cukier puder i czekolada do ozdobienia
Orzechy laskowe podpiekamy ok 10 minut w piekarniku, po wyjęciu zawijamy wilgotną ściereczkę i pocieramy żeby pozbyć się skórki. Tak przygotowane orzechy przekładamy do pojemnika blendera i dodajemy mąkę, miksujemy na gładko. Przesiewamy wraz z solą do miski, oczywiście to co nie przejdzie przez sito dodajemy także, robimy to po to żeby nie było grudek i mąka była spulchniona.
Masło gotujemy w rondelku ok 3-4 minuty aż zbrązowieje, studzimy. Jajka ubijamy z żółtkami do podwojenia objętości , pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy wanilię. Na najniższych obrotach miksera dodajemy stopniowo mąkę z orzechami, na koniec dodajemy masło. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 20 minut do lodówki.
Foremki do magdalenek dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Nakładamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut.
Studzimy i wyjmujemy z foremek. Połowę zanurzamy w roztopionej czekoladzie, a połowę posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
2 odpowiedzi
Bardzo ladne i swietnie wygladaja wsrod muszelek i dotego ten talerz wpadl mi w oko!
Talerzyk kupiłam jakiś czas temu w sklepie Flo, co jakiś czas mają fajne gadżety do kuchni;p