Pyszna lodowa terrina z Toblerone, świetny deser na upalne dni.
Składniki:
100 g Toblerone z białej czekolady
Warstwa czekoladowa:
1/2 szkl kremówki
1/4 szkl mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżki kakao
Warstwa waniliowa:
1/2 szkl kremówki
2 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Toblerone tniemy w plastry. Miskę wykładamy folią spożywczą i wykładamy ją do okoła plastrami Toblerone.Wkładamy do zamrażarki.
Przygotowujemy masę czekoladową. Kremówkę ubijamy na sztywno i mieszamy z mlekiem i kakao. Przygotowujemy warstwę waniliową. Kremówkę ubijamy na sztywno i mieszamy z mlekiem oraz wanilią.
Do miseczki przekładamy 2/3 masy czekoladowej tak by pokryła dno i boki. Przekładamy na ok 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie wlewamy masę waniliową i wierzch pokrywamy resztą masy czekoladowej.
Wkładamy do zamrażarki do całkowitego zamarznięcia.
Smacznego!
5 Responses
pyszniutki deserek; pozdrawiam
dziękuję i polecam
Smakołyk pierwsza klasa no i z białą czekoladą-uwielbiam!
Brzmi i wygląda nieprzyzwoicie dobrze! 🙂
Dziękuje 😉 na pewno jest nieprzyzwoicie słodka i kaloryczna hehe