Litewski przysmak zwany kibinai, idelany na piknik bo smakuje lepiej na zimno niż na ciepło.
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
2 jajka
150 g margaryny OMEGA OPTIMA
1 łyżka śmietany 18 %
1/3 łyżeczki soli
Farsz:
500 g mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula
1 łyżka majeranku suszonego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
+ 1 rozkłócone jajko
Przygotowujemy ciasto- margarynę ucieramy z mąką do uzyskania jednolitej konsystencji mniej więcej piasku, następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinkę.
W tym czasie cebulkę drobno siekamy i podduszamy na odrobinie masła na patelni. Pod koniec dodajemy roztarty w dłoniach majeranek i chwilę jeszcze trzymamy na patelni aż zacznie pachnieć. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Mięso mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy ostudzoną cebulkę z majerankiem i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozgniatamy na placek w dłoniach, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi tworząc „koronkę” na górze. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
Smarujemy pierożki rozmąconym jajkiem i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!