Pyszna, zdrowa, pełna warzyw letnia lazania. Inspiracja Jamie Oliver.
Składniki: pęczek dymki oliwa z oliwek Ekstra Vergine Olitalia 6 ząbków czosnku 700 g zielonych szparagów 500 g groszku 300 g bobu duży pęczek świeżej mięty 300 ml śmietany 12 % 1 cytryna 300 ml bulionu warzywnego 500 g serka wiejskiego 500 g świeżych płatów lasagne parmezan kilka gałązek świeżego tymianku
Dymki siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy dymkę, wyciskamy też czosnek, mieszamy i podsmażamy. Ze szparagów odrywamy zdrewniałe końcówki. Pędy kroimy w cienkie plastry, a główki zostawiamy w całości i odkładamy na potem. Dorzucamy pokrojone szparagi na patelnie, solimy, pieprzymy i dolewamy trochę wrzątku. Po chwili dorzucamy groszek i bób. Podsmażamy mieszając od czasu do czasu. Listki mięty siekamy dość grubo, dodajemy na patelnię razem ze śmietaną i skórką startą z 1/2 cytryny. Po chwili zalewamy warzywa bulionem, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy połowę serka wiejskiego. Dno naczynia smarujemy odrobiną masła i układamy płaty lasagne na to wykładamy ćwierć masy. Na masę układamy warstwę płatów lasagne i ścieramy na ni sporą ilość parmezanu, w ten sam sposób układamy dalsze warstwy. Pozostały serek mieszamy z odrobiną wody i rozsmarowujemy na wierzchu lasagne. Rozrzucamy główki szparagów , posypujemy startym parmezanem i gałązkami tymianku. Skrapiamy oliwą. Pieczemy ok 15- 20 minut, aż makaron w środku zmięknie.
Smacznego!
4 Responses
potrawa ala Jaimie Oliver ale bardzo smaczna
A czemu ale ? Nie lubisz kuchni Jamiego ?
bardzo lubie ale wlasnie takie jak to , bez anchois i chilli ktore dodaje praktycznie do wszystkiego, pozdrawiam
to racja ale akurat nie miałam tych składników 😉