Menu+

Letni placek z malinami i żurawiną

Opublikowano 6 sierpnia, 2013 w Ciasta



Letni placek ze świeżymi malinami i żurawiną

Pyszny placek ze świeżych malin z dodatkiem żurawiny

Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
100 g masła
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
80 ml zimnej wody
Nadzienie:
3 szklanki malin
1/2 szkl suszonych żurawin
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
+ 1 rozmącone białko

Z mąki, masła, soli, cukru i zimnej wody zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie maliny przekładamy do miseczki, dodajemy żurawinę, cukier puder, mąkę, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Całość mieszamy. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą i drugą mniejszą. Większą rozwałkowujemy na ok 1,5 cm placek, wykładamy nim formę wysmarowaną wcześniej dokładnie masłem. Teraz wlewamy nadzienie z malin i żurawiny. Pozostałe ciasto również wałkujemy i wycinamy paski za pomocą radełka, przeplatamy wzór kratki na wierzchu placka. Smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. piękne zdjęcie, piękny placek na pewno pyszny

    • Dziękuje bardzo

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *