Letni placek z malinami i żurawiną
Pyszny placek ze świeżych malin z dodatkiem żurawiny
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
100 g masła
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
80 ml zimnej wody
Nadzienie:
3 szklanki malin
1/2 szkl suszonych żurawin
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
+ 1 rozmącone białko
Z mąki, masła, soli, cukru i zimnej wody zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie maliny przekładamy do miseczki, dodajemy żurawinę, cukier puder, mąkę, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Całość mieszamy. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą i drugą mniejszą. Większą rozwałkowujemy na ok 1,5 cm placek, wykładamy nim formę wysmarowaną wcześniej dokładnie masłem. Teraz wlewamy nadzienie z malin i żurawiny. Pozostałe ciasto również wałkujemy i wycinamy paski za pomocą radełka, przeplatamy wzór kratki na wierzchu placka. Smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut.
Smacznego!
piękne zdjęcie, piękny placek na pewno pyszny
Dziękuje bardzo