Lemon curd – krem cytrynowy

Lemon curd - krem cytrynowy

Zanim nie spróbowałam nie sądziłam, że może być taki pyszny. Wspaniały do kanapek, ciasteczek i wypieków. Przepis z bloga P.Doroty z małymi uproszczeniami.

Składniki:
2 duże cytryny
160 g cukru
80 g masła
2 duże żółtka
2 duże jajka

Do rondelka wbijamy całe jajka, dodajemy żółtka, cukier, masło pokrojone w kostkę oraz sok i skórkę z dwóch cytryn. Wszystko gotujemy mieszając trzepaczką, około 10 minut aż zgęstnieje. Przekładamy do słoiczków, zamykamy. 

Smacznego!

Mogą Ci posmakować...

2 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search