Menu+

Lemon curd – krem cytrynowy

Opublikowano 10 maja, 2013 w Przetwory



Lemon curd - krem cytrynowy

Zanim nie spróbowałam nie sądziłam, że może być taki pyszny. Wspaniały do kanapek, ciasteczek i wypieków. Przepis z bloga P.Doroty z małymi uproszczeniami.

Składniki:
2 duże cytryny
160 g cukru
80 g masła
2 duże żółtka
2 duże jajka

Do rondelka wbijamy całe jajka, dodajemy żółtka, cukier, masło pokrojone w kostkę oraz sok i skórkę z dwóch cytryn. Wszystko gotujemy mieszając trzepaczką, około 10 minut aż zgęstnieje. Przekładamy do słoiczków, zamykamy. 

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. Robiłam niedawno z tego samego przepisu 🙂 Pyszny jest ten lemon curd.

    • Genialny prawda 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *