Leczo z kurczakiem i boczkiem

Uwielbiam to jak te wszystkie smaki i zapachy łączą się ze sobą i przenikają się w tym daniu. Przepis mojego taty z moimi 3 groszami.

Składniki:
1 pierś z kurczaka
15 dag boczku
1/2 brokuła
papryka
2 cebule
10 dag pieczarek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól,pieprz
oregano
przyprawa do kurczaka

Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawie do kurczaka, odstawiamy. Boczek kroimy w słupki i wysmażamy na suchej patelni. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy po chwili do boczku, dolewamy odrobinę oleju. Dusimy wszystko pod przykryciem 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paski paprykę, pieczarki pokrojone w plasterki i podzielone na różyczki brokuły oraz kurczaka pokrojonego w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz oregano. Dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. Po tym czasie wszystko powinno być mięciutkie.

Smacznego !

Mogą Ci posmakować...

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search