Bardzo smaczna lasagna, mi nawet smakowała bardziej niż tradycyjna wersja z mięsem. Przepis z kuchni Lidla z małymi zmianami.
Składniki:
15 płatów makaronu lasagne
300 g świeżego szpinaku
2 łyżki oleju
1 cebula
5 ząbków czosnku
1 zielona papryka
60 g sera grana padano
100 g mozzarelli
2 jajka
400 g sera ricotta
2 puszki pomidorów pelati
sól
pieprz
Na patelni podsmażamy paprykę oraz cebulę pokrojone w kostkę. Pod koniec dodajmy przetarty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Jajka roztrzepujemy w misce i dodajemy ricottę, mieszamy. Dodajemy posiekany szpinak oraz połowę sera grano padano i połowę startej mozarelli. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z podsmażonymi warzywami.
Pomidory siekamy i wraz z sosem przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Połowę przekładamy na dno naczynia żaroodpornego.
W osolonym wrzątku gotujemy kolejno płaty makaronu, aż zmiękną.
Na sos w naczyniu układamy płaty makaronu na to farsz z ricotty i szpinaku i tak do skończenia farszu. Ostatnią warstwę przykrywamy resztą pomidorów i posypujemy pozostałym serem.
Całość przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy 30 minut w 180 stopniach. Potem zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15- 20 minut by ser się zrumienił.
Smacznego !