Menu+

Łącki przekładaniec siostry Anastazjii

Opublikowano 21 sierpnia, 2013 w Ciasta



 lacki-przekladaniec-siostry-anastazji

Bardzo dobre ciasto z ciekawymi połączeniami. Jak na ciasto siostry zakonnej sporo w nim alkoholu bo śliwki i rodzynki które moczyły się w szklance wódki prawie całą ją wciągneły 😉

Składniki:
Biszkopt kakaowy:
6 jajek
1 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
Beza orzechowa:
25 dag orzechów włoskich
5 jajek
1 szkl cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
3,4 szkl mleka
1 szkl cukru
5 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
2, 5 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła
Polewa:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
1/5 szkl mleka
Dodatkowo:
400 g suszonych śliwek
100 g rodzynek
250 ml wódki

 Na początek śliwki siekamy w mniejsze kawałki, mieszamy z rodzynkami i zalewamy wódką. Odstawiamy na czas przygotowania reszty składników.

Przygotowujemy biszkopt kakaowy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosypujemy partiami cukier. Ubijamy aż będzie sztywne i błyszczące. Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i przesiewamy do piane z białek, delikatnie mieszając łyżką. Przekładamy masę do formy 38 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.  Studzimy.

Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy aż masa będzie błyszcząca. Następnie delikatnie mieszamy łyżką z posiekanymi dość grubo orzechami, mąką, proszkiem do pieczenia i miodem. Przekładamy do takiej samej formy w jakiej piekliśmy biszkopt wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu beza na pewno się skurczy i opadnie, ale to nic.

Przygotowujemy krem. Do rondelka wlewamy 3 szkl mleka i cukier. Pozostałe mleko mieszamy trzepaczką z żółtkami i mąkami. Gdy mleko w rondelku zacznie wrzeć dodajemy masę z żółtkami i gotujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ubijamy mikserem na jasną puszystą masę i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Masę dzielimy na dwie części, jedną większą drugą mniejszą. Do większej dodajemy połowę odciśniętych śliwek z rodzynkami.

Teraz składamy ciasto. Na początku kładziemy biszkopt kakaowy. Na to wykładamy krem budyniowy ze śliwkami. Na to kładziemy bezę orzechową, wykładamy resztę kremu budyniowego i pozostałe śliwki z rodzynkami.

W kąpieli wodnej roztapiamy czekolady z mlekiem i tak przygotowaną polewą pokrywamy ciasto. Odstawiamy do lodówki szczelnie zamknięte na kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Smacznego!

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email



2 komentarze

  1. wspaniale wygląda

    • Dziękuje 😉

Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *