Pyszne, chrupiące kwiaty cukinii z aromatycznym nadzieniem.
Składniki:
10 kwiatów cukinii
200 g serka ricotta
szczypta startej gałki muszkatołowej
1 mała garść startego parmezanu
skórka starta z 1 cytryny
listki z jednego małego pęczka mięty
1-2 papryczki chilli
sól morska, pieprz
200 g mąki
350 ml wody gazowanej
olej roślinny
W miseczce mieszamy ricottę z parmezanem, skórka z cytryny, posiekaną drobno miętą i papryczkami chilli. Przyprawiamy do smaku.
W drugiej misce mieszamy mąkę z wodą gazowaną i solą do uzyskania ciasta trochę gęstszego niż naleśnikowe.
Kwiaty cukinii delikatnie rozchylamy, odrywamy ze środka gorzkie pręciki. Do tak przygotowanych nakładamy ricottę, zamykamy i lekko dociskamy kwiaty. Maczamy w cieście i smażymy na rumiano w głębokim tłuszczu.
Podajemy od razu.
Smacznego!