Menu+

Kwiaty cukinii nadziewane ricotta Jamiego Olivera

Opublikowano 19 sierpnia, 2013 w Dodatki



nadziewane kwiaty cukinii

Pyszne, chrupiące kwiaty cukinii z aromatycznym nadzieniem.

Składniki:
10 kwiatów cukinii
200 g serka ricotta
szczypta startej gałki muszkatołowej
1 mała garść startego parmezanu
skórka starta z 1 cytryny
listki z jednego małego pęczka mięty
1-2 papryczki chilli
sól morska, pieprz
200 g mąki
350 ml wody gazowanej
olej roślinny

W miseczce mieszamy ricottę z parmezanem, skórka z cytryny, posiekaną drobno miętą i papryczkami chilli. Przyprawiamy do smaku.

W drugiej misce mieszamy mąkę z wodą gazowaną i solą do uzyskania ciasta trochę gęstszego niż naleśnikowe.

Kwiaty cukinii delikatnie rozchylamy, odrywamy ze środka gorzkie pręciki. Do tak przygotowanych nakładamy ricottę, zamykamy i lekko dociskamy kwiaty. Smażymy na rumiano w głębokim tłuszczu.

Podajemy od razu.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *