Przepyszny kurczak na sposób orientalny. Łatwy i szybki w przygotowaniu. Inspiracja. z małymi zmianami co do proporcji, ja wolę mocno przyprawione dania.
Składniki: (na 2 osoby)
1 pierś z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 suszone papryczki chilli
300 ml przecieru pomidorowego Valfrutta
250 ml bulionu drobiowego
1 laska cynamonu
30 g czerwonej soczewicy
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
1/2 szkl kaszy kus kus
1/2 szkl osolonego wrzątku
sól, pieprz
olej ryżowy Olitalia do smażenia
Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. W większym garnku rozgrzewamy olej ryżowy Olitalia i obsmażamy kurczaka z każdej strony, delikatnie. Wyjmujemy kurczaka i odstawiamy na bok. Cebulkę i czosnek siekamy drobno i wrzucamy do garnka, gdzie smażył się kurczak. Dorzucamy także suszone papryczki chilli. Smażymy wszystko ok 3 minuty. Po tym czasie dodajemy przecier Valfrutta, bulion, laskę cynamonu i kurczaka. Całość gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. Dodajemy soczewicę, kminek, kolendrę i słodką paprykę, ponownie gotujemy 15 minut, aż całość zgęstnieje. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem jeżeli jest taka potrzeba.
Kaszę kus kus zalewamy wrzącą osoloną wodą i odstawiamy na 15 minut.
Smacznego!
Jedna odpowiedź
super strona gratuluje oby tak dalej