Pyszny kurczak w sosie pomarańczowym, kuchnia orientalna mniam.
Składniki: ( na 4 os.)
3 piersi z kurczaka
1 szklanka wody
1/2 szkl mąki pszennj
1/2 szk mąki kukurydzianej
1 łyżeczka sody
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Marynata i sos:
3/4 szkl bulionu drobiowego
3/4 szkl soku rozrobionego z syropu Sunquick
6 łyżeczek octu winnego
1/4 szkl sosu sojowego jasnego
1 łyżka soku z cytryny Limmi
skórka starta z 1 pomarańczy
1/2 szkl brązowego cukru
3 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka startego imbiru
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
3 łyżki mąki kukurydzinanej
2 łyżki wody
Na początku przygotowujemy marynatę i sos. Do rondelka wlewamy bulion, sok pomarańczowy, ocet winny, sos sojowy, sok z cytryny i dodajemy skórkę z pomarańczy, brązowy cukier, czosnek, imbir i pieprz cayenne. Jeżeli sos będzie za mało słodki to dolewamy trochę syropu sunquick.Wszystko dokładnie mieszamy i odlewamy z tego 3/4 szkl płynu w którym marynujemy pokrojonego w kostkę kurczaka przez ok 30 minut w lodówce. Do reszty płynu dodajemy mąkę kukurydzianą z wodą i zagotowujemy aż sos zgęstnieje.
Zamarynowanego kurczaka osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Przygotowujemy ciasto do kurczaka. Mieszamy ze sobą wodę, obie mąki, sodę, jajko i sól. Ma to mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. W tak przygotowanym cieście maczamy kawałki osuszonego kurczaka i smażymy na złoto w głębokim tłuszczu.
Gotowego kurczaka polewamy sosem i podajemy z ryżem oraz ulubioną surówką.
Smacznego!