Składniki:( 2 porcje)
Kurczak:
1 pierś z kurczaka
8 listków świeżej szałwii
2 łyżki musztardy łagodnej
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oleju
bułka tarta
1 jajko
cebula
2 łyzki curry
sól i pieprz
masło klarowane do smażenia
Rozetki ziemniaczane:
250 g ziemniaków
2 dag masła
1 łyżeczka mleka
1 łyżeczka śmietany 18 %
1 żółtko
sól,pieprz
gałka muszkatołowa
Musztardę mieszamy z olejem, sokiem z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem, curry i doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Pierś z kurczaka przekrawamy na pół i rozbijamy oba kotlety jak najcieniej – koniecznie przez folię. Tak przygotowane obtaczamy dokładnie w przygotowanej marynacie i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Cebulę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy, dodajemy startą cebulkę i mieszamy . Bułkę tartą wysypujemy na talerzyk.
Kotlety wyjmujemy z lodówki na każdym układamy po kilka listków świeżej szałwii i zwijamy w roladki ( jak krokiety). Tak przygotowane panierujemy w jajku z cebulką i bułce tartej. Smażymy na klarowanym masełku najpierw pod przykryciem, potem bez do zezłocenia.
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki tłuczemy ze śmietaną, mlekiem i żółtkiem. Doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki na wyłożoną pergaminem blachę. Pieczemy ok 30 minut w 200 stopniach , do zezłocenia.
Podajemy kotleciki w towarzystwie rozetek i ulubionej sałatki czy też surówki.
Smacznego!
5 odpowiedzi
Apetycznie wygląda! Chętnie bym się skusiła na takiego kurczaka:))
Poza tym fajny talerz – gdzie można takie kupić? 🙂
Dziękuje i polecam kurczaczek pyszny ,a talerz jest z Villeroy & Boch. Pozdrawiam
Dziękuję bardzo za informację! 🙂
ale masz fajne ziółka na parapecie! :)))
To nie cała moja hodowla ;p mam więcej, uwielbiam takie świeże ziółka 😉 tylko juz mi parapetów braknie 😉