Menu+

Kurczak w glazurze curry z salsą mango i avocado

Opublikowano 19 maja, 2020 w Inne



Kurczak w pysznej lepiącej, słodkiej marynacie z dodatkiem orzeźwiającej salsy z mango i avocado.

Składniki:
2 piersi z kurczaka
Marynata:
3/4 szkl soku pomarańczowego
1/2 szkl oleju rzepakowego
1/3 szkl soku z limonki
1 łyżeczka skórki otartej z limonki
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka Vegety natur z curry
Salsa:
1 dojrzałe mango
1 dojrzałe avocado
1/2 papryki czerwonej
1 cebulka dymka
świeża pietruszka`
sól, pieprz
sok z limonki
+ gotowany ryż do podania

Piersi z kurczaka oczyszczamy. Składniki marynaty mieszamy ze sobą dokładnie. Kurczaka wkładamy do marynaty i odkładamy do lodówki najlepiej na 2-3 h.
W międzyczasie przygotowujemy salsę. Mango, avocado, paprykę i cebulkę kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę siekamy i mieszamy wszystko, doprawiając solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Piersi z kurczaka grillujemy z obu stron na patelni grillowej, smarując w międzyczasie pozostałościami marynaty.

Przed podaniem kurczaka kroimy w grubsze plastry, podajemy z ryżem i salsą.

Smacznego!

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura


Przepisy inspirowane naturą

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *