Kurczak tiki masala z przepisu Jamiego Olivera. Jeżeli nie lubicie pikantnych dań radzę pominąć papryczki chilli, można je zastąpić innymi nie ostrymi i zmniejszyć ilość pieprzu kajeńskiego w sosie. Przepis z kuchni hinduskiej.
Składniki:
4 filety z kurczaka
2 średnie cebule
1 świeża czerwona papryczka chilli (można zastąpić inną nie ostrą)
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
mały pęczek świeżej kolendry
olej archaidowy lub warzywny
kawałek masła
140 g sosu tiki masala (przepis tutaj)
sól morska, pieprz
400 g puszka krojonych pomidorów
400 ml puszka mleczka kokosowego
200 g jogurtu naturalnego
mała garść płatków migdałowych
1 cytryna
Mięso kroimy wzdłuż na 2 cm paski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, chilli pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski. Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Listki kolendry obrywamy, a gałązki drobno siekamy.
Na patelni ( najlepiej woku) rozgrzewamy sporo oleju i wrzucamy kawałek masła. Dodajemy cebulę, chilli, imbir i kolendrę. Smażymy ok 10 minut aż zmięknie i nabierze złotego koloru. Po tym czasie dodajemy sos tiki masala i kurczaka, dokładnie mieszamy. Dodajemy pomidory i mleczko kokosowe. Dolewamy ok 300 m wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie próbujemy i doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem.
Podajemy z ryżem, kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego, posypujemy płatkami migdałowymi i listkami kolendry. Podajemy też cytrynę do wyciśnięcia.
Smacznego!
2 odpowiedzi
Mmm zapewne bardzo aromatyczna potrawa 😉
Aromatyczna i pikantna ;d taka jak lubię 😉 Pozdrawiam