Menu+

Kurczak po cypryjsku Jamiego Olivera

Opublikowano 14 sierpnia, 2013 w Dania główne



kurczak po cypryjsku

Przepisy Jamiego dla mnie nie mają sobie równych. Polecam kurczaczka w sam raz na obiad. Jamie podaje go z chlebkami pita, ja podałam z pieczonymi z rozmarynem ziemniaczkami.

Składniki:
mały pęczek świeżej natki pietruszki
mały pęczek świeżej bazylii
8 suszonych pomidorów w oliwie
2-3 ząbki czosnku
100 g fety
skórka z 1 cytryny
4 piersi z kurczaka

Na desce do krojenia układamy stosik z bazylii, pietruszki i suszonych pomidorów, skrapiamy oliwą i posypujemy szczyptą pieprzu. Wyciskamy ząbki czosnku i wszystko drobno siekamy, w trakcie mieszając nożem. Wkruszamy fetę i dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy.

Piersi z kurczaka oczyszczamy i robimy w każdym filecie nacięcie tak by powstała kieszonka. Wkładamy do środka nadzienie, spinamy wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka. Kawałek zmiętego  papieru do pieczenia moczymy pod kranem, rozprostowujemy i nakrywamy nim patelnię. Smażymy kurczaka na złoto.

Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki. Podajemy pokrojonego w plasterki z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *