Udka kurczaka marynowane w sosie piri piri. Przepis pochodzi z książki ” Na ostro”. Ja udka podawałam z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką ze świeżych warzyw w sosie vinegrette.
Składniki:
8 udek z kurczaka
1/2 szkl oliwy z oliwek
90 ml soku z cytryny
6 małych papryczek chilli
3 ząbki czosnku, grubo pokrojone
1 łyżka grubo pokrojonego korzenia imbiru
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
4 łyżki posiekanych świeżych liści pietruszki
Przygotowujemy marynatę. Do rondelka wlewamy oliwę, sok z cytryny, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki papryczki chilli ( bez pestek jeżeli nie lubimy za ostrych dań), czosnek, imbir, mieloną paprykę i sól. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 minuty. Odstawiamy do ostudzenia. Tak przygotowaną marynatę przekładamy do pojemnika rozdrabniacza, np. Russel Hobbs ( tutaj moja recenzja rozdrabniacza) i miksujemy na gładką masę.
Dodajemy posiekaną pietruszkę. W tak przygotowanej marynujemy kurczaka kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Pieczemy kurczaka ok 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!