Pyszny, chrupiący i soczysty kurczak o aromacie czosnku i ziół.
Składniki:
1 cały kurczak
5 łyżek masła
pęczek pietruszki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Odkładamy parę gałązek pietruszki resztę siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy dokładnie z 4 łyżkami masła i posiekaną pietruszką.
Kurczaka nacieramy solą i pieprzem z zewnątrz i w środku.
Palcami luzujemy skórę nad piersiami kurczaka i wkładamy pod skórę masełko z ziołami i czosnkiem, tak by pokrył jak największą część piersi. Pozostałe gałązki pietruszki wkładamy do środka kurczaka. Skórę na wierzchu smarujemy pozostałą łyżeczką smalczyku. Dzięki temu będzie chrupiąca.
Kurczaka układamy na blasze i pieczemy ok 1,5 godziny w 180 stopniach.
Podczas pieczenia kurczaka polewamy co jakiś czas powstałym płynem, by był bardziej soczysty.
Smacznego!
Wpis bierze udział w konkursie – Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.