Menu+

Kurczak pieczony z ziołami i masłekiem

Opublikowano 10 lutego, 2014 w Dania główne



kurczak pieczony

Pyszny, chrupiący i soczysty kurczak o aromacie czosnku i ziół.

Składniki:
1 cały kurczak
5 łyżek masła
pęczek pietruszki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Odkładamy parę gałązek pietruszki resztę siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy dokładnie z 4 łyżkami masła i posiekaną pietruszką.
Kurczaka nacieramy solą i pieprzem z zewnątrz i w środku.
Palcami luzujemy skórę nad piersiami kurczaka i wkładamy pod skórę masełko z ziołami i czosnkiem, tak by pokrył jak największą część piersi. Pozostałe gałązki pietruszki wkładamy do środka kurczaka. Skórę na wierzchu smarujemy pozostałą łyżeczką smalczyku. Dzięki temu będzie chrupiąca.
Kurczaka układamy na blasze i pieczemy ok 1,5 godziny w 180 stopniach.
Podczas pieczenia kurczaka polewamy co jakiś czas powstałym płynem, by był bardziej soczysty.

Smacznego!

 

Wpis bierze udział w konkursie – Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *