Kurczak korma to danie z kuchni indyjskiej. Łatwe w przygotowaniu i smaczne. Przepis Jamiego Olivera.
Składniki:
800 g piersi z kurczaka
2 średnie cebule
1 zielona papryczka chilli
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
mały pęczek świeżej kolendry
400 g puszka ciecierzycy
olej archaidowy
kawałek masła
140 g sosu korma (tutaj przepis na sos)
400 ml mleka kokosowego
mała garść płatków migdałowych
2 czubate łyżki wiórków kokosowych
sól morska i pieprz czarny
500 g jogurtu
Piersi z kurczaka kroimy w drobne paseczki. Cebulkę kroimy na pół i potem w cienkie plasterki. Papryczkę chilli przekrawamy na pół, pozbawiamy nasion i kroimy w cienkie paseczki. Imbir obieramy i drobno siekamy. Odcedzamy ciecierzycę.
Na kuchence stawiamy sporej wielkości patelnię i wlewamy dość dużo oleju.Wrzucamy cebulę, papryczki chilli, imbir i kawałek masła. Smażymy wszystko ok 10 minut, mieszając co jakiś czas. Dodajemy sos korma, mleko kokosowe, połowę płatków migdałowych, odcedzoną ciecierzycę, wiórki kokosowe i kurczaka. Dolewamy 200 ml wody i nakrywamy patelnię. Dusimy wszystko razem 30 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i kleksem jogurtu naturalnego. Wierz posypujemy kolendrą i płatkami migdałowymi.
Smacznego!