Menu+

Kukurydziano – serowe kulki z Party DIP Meksykański Prymat

Opublikowano 15 września, 2013 w Przystawki i przekąski



kukurydziano-serowe kulki

Pyszna przekąska z kukurydzą i serkiem topionym, świetnie smakuje z sosem meksykańskim.

Składniki:
2 kolby kukurydzy cukrowej
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka wody
1,5 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
50 g sera topionego (dowolny smak)
Sos:
Party DIP Meksykański Prymat
100 g ketchupu
15 ml wody

Kolby kukurydzy umieszczamy w dużej misce, stawiając pionowo. Przytrzymujemy u nasady i przesuwamy nóż w dół kolby, wycinając ziarna. Do ziaren dodajemy paprykę wędzoną, sól, pieprz i olej. Mieszamy dokładnie. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Odkładamy do ostygnięcia.

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło, sól i pieprz. Zagotowujemy. Dodajemy wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą obie mąki i energicznie mieszamy trzepaczką, aż powstanie gęste ciasto ( podobne jak na ptysie). Tak przygotowane przekładamy do misy miksera i mieszamy, aż ciasto trochę ostygnie. Dodajemy po kolei jajka i połamany na kawałki serek, mieszamy do połączenia składników. Wyłączamy mikser i dodajemy kukurydzę, mieszamy.

W rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką nabieramy odrobinę ciasta i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz smażmy na złoty kolor.

Odsączamy na ręczniku papierowym.

Sos przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i podajemy z kuleczkami.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email



Zostaw Komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *