Kukurydzę możemy przygotować w domu, ale także podczas letniego grillowania na ruszcie. Mi osobiście bardziej smakuje ta w wersji z grilla.
Kukurydza przygotowania w domu:
Kukurydzę obieramy z łupinek. W garnku zagotowujemy wodę i na gotującą się wrzucamy kolby kukurydzy. Solimy. Gotujemy 10 minut. ( Jak większe kolby to 15)
Kukurydza z grilla:
Kukurydzę obieramy z prawie wszystkich łupin, zostawiamy tylko te najbardziej przyległe, odrywamy włoski.Tak przygotowane kładziemy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy aż łupiny zrobią się brązowe. Ok 15 minut.
Masełko czosnkowe:
Masło mieszamy z posiekanym drobno czosnkiem i natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. ( Dajemy sól koniecznie, bo kukurydza nie będzie słona). Mieszamy wszystko za pomocą widelca. Przekładamy na folię aluminiową, tworząc wałeczek i zwijamy jak cukierek. Wkładamy do lodówki lub jeżeli chcemy szybciej do zamrażarki.
Smacznego!