Wspaniały dodatek do obiadów, szczególnie zimą. Im mniejsze kolby kukurydzy tym lepiej smakują.
Składniki:
2 kg kukurydzy (malutkie kolby)
Zalewa:
1,75 l wody
1,5 szkl octu
18 łyżeczek cukru
2 łyżeczki soli
Dodatki:
marchewka
ziele angielskie
liść laurowy
gorczyca
cebula
Do każdego słoiczka wkładamy po kilka plasterków marchewki, kawałku cebulki, 4 ziarenka ziela angielskiego, po jednym listku laurowym i 1/2 łyżeczki gorczycy. ( ja robiłam w słoiczkach o pojemności 250 g). W tak przygotowanych słoiczkach ciasno układamy kolby kukurydzy. Składniki zalewy mieszamy ze sobą i zalewamy nią kukurydzę. Słoiczki pasteryzujemy 15 minut.
Smacznego!
8 Responses
Super przepis
Ciesze się 😉
To jest właśnie ten przepis o który mi chodziło 🙂
Ciesze się i mam nadzieje że będzie smakować
Czy zalewe gotujemy i dopiero zalewamy czy na zimno?
zalewy nie gotujemy, zalewamy zimną i dopiero potem pasteryzujemy słoiczki 😉
a jakiej wielkosci maja byc kolby np’10cm,15cm a moze20cm i jaki to ma byc gatunek kukurydzy?
Im mniejsze, tym lepsze tak, żeby się zmieściły w słoiczek, a gatunek taki, który jest jadalny dla ludzi 😉 Najlepsza jest kukurydza cukrowa.