Menu+

Kukurydza marynowana

Opublikowano 16 sierpień, 2013 w Przetwory



kukurydza marynowana

Wspaniały dodatek do obiadów, szczególnie zimą. Im mniejsze kolby kukurydzy tym lepiej smakują.

Składniki:
2 kg kukurydzy (malutkie kolby)
Zalewa:
1,75 l wody
1,5 szkl octu
18 łyżeczek cukru
2 łyżeczki soli
Dodatki:
marchewka
ziele angielskie
liść laurowy
gorczyca
cebula

Do każdego słoiczka wkładamy po kilka plasterków marchewki, kawałku cebulki, 4 ziarenka ziela angielskiego, po jednym listku laurowym i 1/2 łyżeczki gorczycy. ( ja robiłam w słoiczkach o pojemności 250 g). W tak przygotowanych słoiczkach ciasno układamy kolby kukurydzy. Składniki zalewy mieszamy ze sobą i zalewamy nią kukurydzę. Słoiczki pasteryzujemy 15 minut.

Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email



8 komentarzy

  1. Super przepis

    • Ciesze się 😉

  2. To jest właśnie ten przepis o który mi chodziło 🙂

    • Ciesze się i mam nadzieje że będzie smakować

  3. Czy zalewe gotujemy i dopiero zalewamy czy na zimno?

    • zalewy nie gotujemy, zalewamy zimną i dopiero potem pasteryzujemy słoiczki 😉

  4. a jakiej wielkosci maja byc kolby np’10cm,15cm a moze20cm i jaki to ma byc gatunek kukurydzy?

    • Im mniejsze, tym lepsze tak, żeby się zmieściły w słoiczek, a gatunek taki, który jest jadalny dla ludzi 😉 Najlepsza jest kukurydza cukrowa.

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *