Kukurydza marynowana

kukurydza marynowana

Wspaniały dodatek do obiadów, szczególnie zimą. Im mniejsze kolby kukurydzy tym lepiej smakują.

Składniki:
2 kg kukurydzy (malutkie kolby)
Zalewa:
1,75 l wody
1,5 szkl octu
18 łyżeczek cukru
2 łyżeczki soli
Dodatki:
marchewka
ziele angielskie
liść laurowy
gorczyca
cebula

Do każdego słoiczka wkładamy po kilka plasterków marchewki, kawałku cebulki, 4 ziarenka ziela angielskiego, po jednym listku laurowym i 1/2 łyżeczki gorczycy. ( ja robiłam w słoiczkach o pojemności 250 g). W tak przygotowanych słoiczkach ciasno układamy kolby kukurydzy. Składniki zalewy mieszamy ze sobą i zalewamy nią kukurydzę. Słoiczki pasteryzujemy 15 minut.

Smacznego!

 

Mogą Ci posmakować...

8 Responses

    1. Im mniejsze, tym lepsze tak, żeby się zmieściły w słoiczek, a gatunek taki, który jest jadalny dla ludzi 😉 Najlepsza jest kukurydza cukrowa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search