Pyszne kruche ciasteczka w czekoladzie z dodatkiem dżemy malinowego. Idealne na walentynki.
Składniki:
250 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
dżem malinowy
gorzka czekolada
Z mąki, masła, żółtek, cukru pudru i szczypty soli zagniatamy kruche ciasto. Owijamy folią i wkładamy na 1 h do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok o,5 cm. Wycinamy kwadraty. Na każdym kwadracie za pomocą wykałaczki rysujemy 4 serduszka, w miejscach serduszek ugniatamy ciasto palcami tak by powstały zagłębienia w kształcie serduszek. Zagłębienia obciążamy kulkami ceramicznymi.
Ciasteczka pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach.
Studzimy , zdejmujemy kuleczki.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i pokrywamy nią ciasteczka od spodu, układamy je na kratce by czekolada zastygła.
Po zastygnięciu czekolady zagłębienia wypełniamy dżemem malinowym.
Smacznego!