Menu+

Krokant

Opublikowano 18 maj, 2012 w Desery, Dodatki



Krokant to rodzaj posypki, można ją wykorzystać do ciast, tortów, lodów, ciasteczek i innych deserów. Jest słodka, pyszna i łatwa w wykonaniu. Można ją przechowywać szczelnie zamknięta nawet parę miesięcy.

Składniki:
100 g orzechów laskowych
1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła
1 łyżka śmietany 36 %

Orzechy siekamy drobno. Na patelni podgrzewamy masło, cukier i śmietanę, do powstania lekko karmelowego koloru. Dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy do uzyskania ciemnego karmelu. Wysypujemy na pergamin, gdy ostygnie kruszymy na kawałki jakich potrzebujemy.

Smacznego !

 

Print Friendly, PDF & Email



3 komentarze

  1. ŚWIETNE!Nie robilam takiej posypki!

  2. No widzisz, a ja do tej pory kupowałam krokant, co jak widzę bez sensu było:)

    • Taki będzie na pewno lepszy i bez chemii 😉 także polecam

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *