Pyszna i sycąca zupa krem z ziemniaków z szalotkami, czosnkiem i selerem. Inspiracja.
Składniki:
8 plastrów wędzonego boczku
3/4 szkl posiekanego w drobną kostkę korzenia selera
1 i 1/2 szkl posiekanej szalotki
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
6 mniejszych ziemniaków
1,5 l bulionu drobiowego
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
1/2 szkl śmietany 30 %
tarkowany cheddar do posypania
posiekany szczypiorek do posypania
trochę gęstej śmietanki do ozdoby
W większym garnku z grubym dnem wytapiamy pokrojony w kostkę boczek. Gdy będzie rumiany wyjmujemy go na papierowy ręcznik do odsączenia. Do garnka wrzucamy cebulkę, seler i czosnek. Podsmażamy ok 3 minuty. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażamy jeszcze 5 minut, mieszając.Całość zalewamy bulionem.
W oddzielnym rondelku roztapiamy masło i dodajemy mąkę dokładnie mieszamy i zalewamy mlekiem. Mieszamy do połączenia składników i przelewamy do bulionu z warzywami. Gotujemy 5 minut na wolnym ogniu. Zupę lekko studzimy, dodajemy śmietankę i miksujemy na gładki krem.
Przelewamy do miseczek, ozdabiamy kleksem śmietanki i posypujemy bekonem, cheddarem oraz szczypiorkiem.
Smacznego!
2 Responses
Wspaniale podana, zwykły ziemniak robi się wyjątkowy:)
Dokładnie trochę dodatków i mamy wykwintne danie 😉