Bardzo puszysta i kremowa zupa z cukinii.
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 młode cukinie
100 g jogurtu naturalnego
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki drobniutko posiekanej pietruszki
kilka pistacji
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy wrzucamy drobno posiekaną cebulkę , oprószamy solą i pieprzem. Po chwili dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażamy razem aż cebulka robi się szklista. Po tym czasie dodajemy cukinię pokrojoną w mniejsza kostkę. Dusimy ok 10 minut pod przykryciem. Zalewamy wodą tak by zakryła całą cukinię. Gotujemy kolejne 10 minut pod przykryciem – po tym czasie cukinia powinna być miękka. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładką masę. Dodajemy jogurt i jeszcze chwilę blenderem ubijamy zupkę, żeby była puszysta, doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Pozostałe 2 łyżki oliw z oliwek mieszamy z posiekaną pietruszką i skrapiamy mieszanką powierzchnię zupy, na wierz układamy kilka pistacji.
Smacznego!