Pyszna i treściwa zupa o delikatnym smaku.
Składniki:
500 g ziemniaków
250 g porów
odrobina masła do smażenia
curry
400 ml bulionu z kurczaka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
400 g twarożku ( serka naturalnego)
pęczek pietruszki
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, studzimy i obieramy ze skórki. Pora kroimy w cienkie plasterki i dusimy kilka minut w rondelku na maśle, doprawiamy z curry. Po tym czasie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, zalewamy całość bulionem, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotujemy 15 – 20 minut.
Twarożek mieszamy z drobno posiekaną pietruszką i dodajemy do zupy. Całość odstawiamy z ognia i miksujemy za pomocą blendera na gładki krem.
Można podać z kromkami chleba z ziołowym twarożkiem.
Smacznego!