Krem z porów z łososiem, twarogiem i oliwą szałwiową

SONY DSC

Niecodzienna zupa krem z porów z okrasą z suszonych pomidorów, oliwą z szałwii i twarogiem. Inspiracja Kuchnia Lidla.

Składniki:
600 g pora
200 g ziemniaków
150 ml śmietanki 30 %
1 łyżka ziaren kolendry
szczypta gałki muszkatołowej
100 g suszonych pomidorów
6 szalotek
100 g łososia wędzonego w plastrach
150 g twarogu półtłustego
duża garść listków świeżej szałwii
50 ml oliwy z oliwek
2 korzenie pietruszki
3 liście laurowe
sól, pieprz

Pora i korzeń pietruszki obieramy i siekamy w mniejsze cząstki, wrzucamy do garnka rozgrzanego z odrobiną oleju, dodajemy liście laurowe. Smażmy ok 5 minut mieszając, doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem, solą i roztartą w moździerzu kolendrą.
Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Chwilkę podsmażamy, a następnie zalewamy wodą tak by zakryć powierzchnię warzyw. Dodajemy łyżeczkę soli. Całość gotujemy aż ziemniaki i pietruszka będą miękkie, wyjmujemy liście laurowe i miksujemy zupę na gładki krem. Dodajemy śmietankę i doprawiamy solą oraz pieprzem jeżeli potrzeba.
Na patelni rozgrzewamy 50 ml oliwy z oliwek i wrzucamy posiekaną drobno szalotkę oraz suszone pomidory. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej. Smażmy 5 minut i odstawiamy do ostygnięcia.
Szałwię miksujemy na gładką masę z 3 łyżkami oliwy.

Do miseczki nalewamy kremową zupę, układamy na powierzchni kawałki łososia, okraszamy suszonymi pomidorami z szalotką, skrapiamy oliwą szałwiową i pokruszonym twarogiem.
Smacznego

Mogą Ci posmakować...

6 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search