Krem z pieczonych batatów

Słodkawy, z nutą ostrości, ciekawy smak. Polecam miłośnikom eksperymentów, smak jest naprawdę inny niż coś z czym do tej pory się spotkałam.

Składniki:
2 bataty
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 cm imbiru
1 łyżeczka ostrej papryki
0,5 l rosołu
sól, pieprz
śmietana

Bataty myjemy i przekrawamy na pół wzdłuż. Układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20 minut, aż będą mięciutkie. Przez ten czas podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek doprawioną ostrą papryką. Bataty po wyjęciu z piekarnika obieramy ze skórki. Po upieczeniu będzie łatwo schodzić. Bataty rozgniatamy trochę widelcem przekładamy do rosołu i dodajemy cebulkę z czosnkiem oraz starty imbir. Miksujemy na gładki krem. Przekładamy do talerzyka i dekorujemy śmietaną.

Smacznego !

 

Mogą Ci posmakować...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co byś dzisiaj zjadł(a)? 😊

Search