Słodkawy, z nutą ostrości, ciekawy smak. Polecam miłośnikom eksperymentów, smak jest naprawdę inny niż coś z czym do tej pory się spotkałam.
Składniki:
2 bataty
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 cm imbiru
1 łyżeczka ostrej papryki
0,5 l rosołu
sól, pieprz
śmietana
Bataty myjemy i przekrawamy na pół wzdłuż. Układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20 minut, aż będą mięciutkie. Przez ten czas podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek doprawioną ostrą papryką. Bataty po wyjęciu z piekarnika obieramy ze skórki. Po upieczeniu będzie łatwo schodzić. Bataty rozgniatamy trochę widelcem przekładamy do rosołu i dodajemy cebulkę z czosnkiem oraz starty imbir. Miksujemy na gładki krem. Przekładamy do talerzyka i dekorujemy śmietaną.
Smacznego !