Składniki (2 osoby):
100 g twarożku koziego
60 g pestek słonecznika
2 łyżki mąki
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (tutaj przepis na domową przyprawę)
1 jajko
rukola, roszponka,sałata
Sos:
100 g porzeczek
3 łyżki cukru
odrobina octu balsamicznego
Kozi ser mieszamy z suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Serek formujemy (najlepiej zwilżonymi dłońmi) w ok 5 cm krążki, obtaczamy w mące i rozkłóconym jajku na koniec w ziarnach słonecznika. Krążki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Na patelni karmelizujemy cukier i dodajemy porzeczki oraz trochę octu balsamicznego. Gotujemy aż płyn odparuje a sos zgęstnieje. Przecieramy przez gęste sito.
Upieczony ser układamy na rukoli i polewamy sosem z porzeczek.
Smacznego!
2 Responses
Wow !! Wygląda powalająco … Fantastyczni !
Polecam pyszna i oryginalna przystawka