Pyszne i zdrowe kotleciki nie tylko dla wegetarian. Szpinak koniecznie przyprawić trzeba sokiem z cytryny – polecam Limmi– 100 % soku z cytryny ja zawsze mam go w lodówce na wszelki wypadek. Do kotlecików polecam sałatkę ze szpinaku i pomidorów z grzankami.
Składniki:( na 2 osoby)
6 kotlecików sojowych
1 l bulionu warzywnego
6 plasterków sera o wielkości kotlecików
200 g szpinaku
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
kilka kropel soku z cytryny Limmi
sól, pieprz
1 łyżka masła
do panierowania: bułka tarta i jajko
Kotlety sojowe gotujemy w bulionie 8 minut. Po tym czasie odcedzamy i studzimy. Szpinak siekamy i skrapiamy sokiem z cytryny, dusimy na łyżce masła z czosnkiem solą i pieprzem. Studzimy. Na każdy kotlecik nakładamy porcję szpinaku, plasterek sera i panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażmy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami – polecam sałatkę ze szpinaku z pomidorami i grzankami.
Smacznego!
Jedna odpowiedź
Dla mnie idealne! 😉